Här kommer en bra återblick på kappseglings säsongen 2020 av Karl-Melker med sin Accent nr 67

Som vanligt sjösatte vi accenten i april för att kunna vara med på Tune Up Race första maj, Stenungsunds Segelsällskaps traditionella kappseglingspremiär. Detta blev en långdragen historia, då vinden helt tog slut efter vår start. Den starka motströmmen gjorde, att vi för första gången på många år tvingades ankra på ett race. Eftersom vi var första båt i jaktstartsförfarandet och nog den båt som blev liggande längst i stiltjen, låg vi inte så bra till. Så småningom kom vinden och seglingen kunde återupptas. Av de ca. 20 båtarna kom vi på fjärde plats i resultatlistan. 

Stenungsunds Segelsällskaps veckoseglingar är en utmärkt träning för den som vill förkovra sig i kappseglingens konst. Här deltar såväl nybörjare som seglare på elitnivå. Ofta är startfältet över 20 båtar. Under våren deltog vi i tre av dessa tävlingar. Kristihimmelfärdsdagen bjöd på lätta vindar och ett par race på korta banor. Vi kom här tvåa slagna av en Melges 24. En vecka senare blåste en frisk till hård, byig ostvind. Det var bara Hans och jag ombord. Banan hade en lång läns. Nästan ingen satte spinnaker. Vi såg vår chans. Med blåsan uppe gjorde vi en hisnande läns från rundningsmärket på fastlandssidan tvärs över Hakefjorden till nästa rundningsmärke under Tjörn. Med en rasande fart närmade vi oss de framförvarande större båtarna. Hans gjorde alla svåra saker. Jag bara åkte med. Vi vann racet, vilket var mycket roligt. 

Pater Noster Race är en av de kappseglingar vi gillar bäst. Evenemanget brukar samla 50-60 deltagare. Seglingen skulle äga rum 6 juni. Beroende på coronaepidemin blev dock denna trevliga seglarfest inställd. 

Bohusracet kördes med vissa inskränkningar 25-28 juni. Hans och en kompis från jobbet, Patrik Persson, lånar accenten och deltar i denna twohanded-tävling. Starten sker i Uddevalla. Härefter rundas Hättebergets fyr ute i havet sydväst Marstrand. Efter avstickare till Fjällbacka och Strömstad rundar man Tresteinernes fyr utanför Fredrikstad i Norge. Målgången sker i Smögen. Årets Bohusrace skedde i mycket svaga vindar.  För andra gången denna säsong tvingades accenten ankra under ett race för att ej driva baklänges i motströmmen. Banan avkortades beroende på de svaga vindarna. Av ca. 160 startande bröt många. Accenten Oskar gick dock i mål och slutade på 15:e plats totalt. Det traditionella, trevliga aftersailet med fisksoppa och goda drycker ställdes dock in på grund av coronan. 

Under juni månad gjorde vi bara endagsturer. Det kändes inte bra att mitt i pandemin segla runt i Bohuslän med dess av turister invaderade samhällen och överfulla naturhamnar.

Första lördagen i augusti seglas Hermanö Runt. Detta är ett av de mest populära racen på västkusten. I år var 61 båtar anmälda till start. Starten sker i Hälleviksstrand på västsidan av Orust. Härefter rundas Hermanön och Måseskär med mål på Käringön. Lördagsmorgonen var strålande vacker. En svag sydvästvind på 3-4 m/s blåste vid starten. Tre accenter deltog. Förutom vi var det Johan von Otter och Johan Lindstedt. Båda hade något lägre SRS-tal än vi och startade före oss. Första märket var en prick sydost Måseskärs fyr. På kryssen i den lätta vinden tog vi långsamt in på von Otter. Vid rundningsmärket åkte spinnakern upp för en lång läns mot Gullholmen och den röda pricken vid Hermanöns nordspets. Nu var vi förbi von Otter. Under länsen norrut avtog vinden till bara någon sekundmeter. På undanvinden gick det väldigt segt. Med förfäran såg vi hur två Späckhuggare och von Otter stadigt tog in på oss. Vid Gullholmen hade vi blivit omseglade av dessa tre. Johan Lindstedt, som startat först av accenterna, var långt före oss. På kryssen söderut utanför Hermanö hade vi bestämt att stryka så nära öns västkant som möjligt för att undvika den ofta kraftiga, nordgående motströmmen. Konkurrenterna var nu avsevärt före, men gick långt ute i sjön med dess motström. Vi fixar nog det här – trodde vi. Snart slog von Otter in mot land. Vi var nu återigen ikapp. Nästa rundningsmärke var en boj ca. 2 distansminuter ute i sjön. Nu hade vinden nästan helt försvunnit. Havet låg spegelblankt. von Otter gled återigen förbi oss. Banan avkortades så att målet blev ute vid bojen. Hermanö runt 2020 vanns av en starbåt med Staffan Cederlöf vid rodret. Johan von Otter kom sexa och Johan Lindstedt på 14:e plats. Accenten Oskar gick in på 15:e plats totalt. Vi gratulerade efter målgången de båda andra accenterna till en bra segling. 

14 dagar efter Hermanö gick västkustens viktigaste kappsegling Tjörn Runt av stapeln. Två dagar innan lyfte vi accenten i dess utmärkta centrumlyft. Trots att de mesta av bottnen såg hyfsad ut fanns några fläckar av havstulpaner och begynnande musselodlingar. Kanske var detta orsaken till den dåliga båtfarten på Hermanö Runt. Nu såg vi till att accentbottnen blev riktigt ren och nyputsad.

Det är lördagen den 15:e augusti – Tjörn Runt lördagen. Då jag vaknar på morgonen och tittar ut på Askeröfjorden, där starten snart skall ske, är det alldeles lugnt. Dagens väderleksprognos talar om mycket svaga vindar. Vi fyra kommer att bli en alldeles för tung besättning och kommer, om prognoserna har rätt, troligen vara slagna på förhand. Nere vid båten fattar jag ett svårt beslut, nämligen att stå över årets Tjörn Runt. Hans, Henrik och Niklas ger sig iväg. Efter mitt avhopp är ekipaget nu minst 90 kg lättare.

221 båtar är anmälda till årets Tjörn Runt. Det skulle senare visa sig att bara 136 av dessa kom att passera mållinjen. I god tid var jag nere i viken intill vårt hus för att beskåda starten. Fortfarande var det alldeles lugnt. De startande båtarna rörde sig knappast. Strax innan accentens start klockan 10:10 syntes en blå strimma västerut på fjorden, en svag sjöbris var påväg. 

Accenten Oskar kom ganska sent iväg och slörade sedan med spinnaker i de svaga nordvästliga vindpuffarna mot tjörnbroarna. Pojkarna hittade vindkårarna så bra, att de i början av Hakefjorden ledde sin startgrupp. Vid Mittholmarna i Hakefjorden lär de ha blåst runt 4 m/s – den högsta vindstyrkan under racet. Härefter avtog vinden något. Den 30-gradiga värmen och en svag avtagande vind, måste ha varit mycket påfrestande för seglarna. I passagen vid Kyrkesund hade vinden vridit mot nordväst och var nu mycket svag. Då det är trångt mellan lerbankarna, som omger rännan, måste detta varit en mycket besvärlig och nervpåfrestande kryss. I år gällde avkortad bana. Målet blev förlagt till Stigfjordsmynningen. Klockan 19:18 skar accenten Oskar mållinjen. Våra förberedelser hade lönat sig. Accenten Oskar, med Hans som rorsman, kom på tredje plats totalt och vann sin startgrupp. Totalvinnare blev Magnus Lundgren från Lysekil i sin Arcona 380. Accentseglaren Johan von Otter slutade på 29:e plats totalt.

Femte september tog jag upp båten. Under de följande veckorna började seglingssäsongen 2021 för oss. Jag tillbringade över 40 timmar nere vid båten. Undervattenskroppen putsades så jämn och friktionsfri som möjligt. Eventuella ojämnheter spacklades. Rodret, som var varit något angripet av böldpest, försökte jag fixa till och ge en något bättre form. Äntligen fick vi åtgärdat ett par läckage, vilka länge irriterat oss.

Vintern går fort. Snart är vi i sjön igen.

Stenungsund i oktober 2020

Med seglarhälsningar Hans, Henrik, Niklas och Karl-Melker